ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання №30

 

10 квітня 2014 року

15 год. 45 хв.

м. Київ

вул. М.Грушевського, 5

кулуари 3-го поверху

 

 

Голова Комітету Жванія Д.В.

Секретар Комітету Князевич Р.П.

 

Присутні: члени Комітету: Михайленко О.Д., Новак Н.В., Гладій В.І., Дудка О.І., Карташов Є.Г.,  Федорук М.Т. Парасків О.Д.

Відсутні:  Близнюк А.М., Бондаренко В.Д., Буховець О.Ю., Добкін Д.М., Кличко В.В., Пехов В.А.

 

Відповідальні  працівники  секретаріату  Комітету:  Завідувач  секретаріату Комітету Малюга А.В.,  заступник  Завідувача  секретаріату  Комітету  Желтова О.М., старший консультант Падалко О.В.

 

Запрошені:

Катеринчук М.Д. – народний депутат України.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) (реєстр. №1098, друге читання)

 

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету Д.Жванія ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував висловити свої зауваження і пропозиції до нього.

Пропозицій не надійшло.

 

Д.Жванія запропонував визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) (реєстр. №1098, друге читання)

УХВАЛИЛИ:

Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету Р.Князевича  про  проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) (реєстр. №1098, друге читання)

Р.Князевич вказав, що до Комітету надійшло доручення Голови Верховної Ради України підготувати до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) (реєстр. №1098).

Секретар Комітету вказав, що підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян розглянув 37 зауважень і пропозицій, що надійшли від   2-х суб'єктів права законодавчої ініціативи. Підкомітет пропонує Комітету врахувати всі 37 зауважень і пропозицій та рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні прийняти законопроект в другому читанні та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України – члени Комітету, М.Катеринчук.

Члени Комітету наголошували, що вважають слушною пропозицію автора законопроекту, щоб у містах, з населенням понад 500 тисяч жителів, обраним у день виборів міським головою визнавався кандидат, за якого голоси віддасть більше половини виборців, які візьмуть участь у голосуванні. Якщо жоден з кандидатів не набере такої кількості голосів, за рішенням територіальної виборчої комісії має проводитись повторне голосування. Також народні обранці звернули увагу на положення, яким пропонувалося, щоб за результатами повторного голосування обраним міським головою визнавався кандидат, за якого проголосує виборців більше, ніж за іншого кандидата (або інших кандидатів), включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

Р.Князевич поінформував, що даним законопроектом передбачається також внести низку змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, які б дозволили організувати підготовку та проведення повторного голосування, зокрема, стосовно забезпечення роботи дільничних виборчих комісій, фінансування та ведення передвиборної агітації, складання списків виборців тощо. Пропонується також викласти у новій редакції статтю 78 Закону «Проведення повторного голосування».

Під час обговорення питання члени Комітету також одноголосно підтримали пропозицію щодо необхідності техніко-юридичного доопрацювання законопроекту під час його підготовки на підпис Голові Верховної Ради України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) (реєстр. №1098), за результатами розгляду в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому.

таблиця додається.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, секретарю Комітету Князевичу Р.П.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» -  одноголосно.

 

 

Рішення прийнято.

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

 

10 квітня 2014 року

 

1. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо обрання міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості) (реєстр. №1098, друге читання)

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“4 сесія 7 скликання ”

03 грудня 2014 17:40
03 грудня 2014 17:40
03 грудня 2014 17:39
03 грудня 2014 17:38
03 грудня 2014 17:37
03 грудня 2014 17:37
03 грудня 2014 17:36
03 грудня 2014 17:35
03 грудня 2014 17:34
03 грудня 2014 17:34